Traveler's Notebook

Har du någonsin hört talas om Traveler's Notebook? Det hade inte jag heller till för ett par månader sedan.

Bakgrund

Traveler's Notebook startade i Japan 2006 under namnet Midori Traveler's Notebook. 2015 blev Traveler's Company ett eget varumärke under moderbolaget Designphil där Midori redan huserade. Midori är ett bolag som sysslar med papper och kontorsprodukter, jag vet jättespännande, och de anteckningsböcker som följer med en Traveler's Notebook när du köper den ny är en Medoribok.
Detta innebär att det finns två typer av "äkta" TN som vi insatta kallar dem. För vidare referens så har jag skojat till det här. Du kommer att förstå lite senare. De innan 2015 som då har "Midori" graverat på baksidan och de efter 2015 som har "Traveler's Compay" ingraverat.
Från början fanns det "bara" en typ av TN och det är den som kallas för "Regular". Nu mera finns det även en "passport", vilket är ganska självförklarade tycker jag, den är i format som ett pass.
Nu är det så att TN inte är på något sätt patenterat så vem som helst får göra sin egna version av en TN, och det har det gjorts. Nu finns det TN i alla möjliga storlekar, former, färger och allt annat däremellan. Dessa TN kallas oftast för "Fauxdori" vilket är sammansättningen av Faux(falsk) och dori(från Midori).
IMG_20200208_145356

Vad är en Traveler's Notebook(TN)?

Man kan inte avfärda en TN som en enkel anteckningsbok, för den är så mycket mer. Faktiskt, så är den precis det du vill att den ska vara. Jag har berättat lite snabbt och kort om vart TN kommer ifrån men inte vad det är. TN är i sin enkelhet helt genialisk.

En "riktig" TN är ett enkelt läderstycke med resårband för att hålla dina anteckningsböcker och ett resårband för att hålla ihop din TN. Dessa "inserts" eller insatser kan vara precis vad som helst.

Min eller ska jag heller säga mina TN är inte från Midori eller Traveler's Company. Mina är från ett företag som heter Wanderings och jag köpte dem via tyska Amazon. Anledningen? För att jag tycker att de var mer estetiskt tilltalande och de hade tre anteckningsböcker som följde med som standard i stället för en, för att Wanderings anteckningsböcker är hopsydda istället för stämplade, vilket jag tycker är snyggare, men kanske inte alltid mest praktiskt.

Nu kanske du undrar vad som är så fantastiskt med dessa "anteckningsböcker", jo! Mångfalden. Eftersom dessa böcker kommer i så många olika utföranden så kan du själv bestämma vad du vill ha i din TN. Det hela beror på dina egna preferenser. Är du kreativt lagd och målar? Bra! Då sätter du in en bok med speciellt rit -eller målarpapper. Kalenderbitare? Varför inte en kalender? Antingen en från alla "officiella" TN-företagen eller, Etzy, sök på TN och du kommer att ha att göra i dagar fram över. Kan du fantisera ut ett användningsområde så kan jag nästa sätta en peng på att det redan finns någon som har hunnit före.

Eftersom dessa "böckerna" oftast är ganska tunna, mina insatser är 60 dubbelsidiga blad, och relativt billiga så kan du byta ut dem ofta och använda dem till vad du vill. De tre första insatserna som följde med min TN var tre blanka böcker. Det är väl klart att de är blanka, du ska ju skriva i dem, tänker du kanske nu men det jag menar är att de är utan linjer, rutor eller prickar som stöd när du skriver, alltså "blanka".

Hur jag använder min(a) Traveler's Notebook

Nu när jag har förklarat innebörden av en TN kanske jag ska försöka få dig att förstå varför jag tycker att dessa TN är så fantastiska genom att tala om hur och vad jag använder min(a) till.
För det första: Att höra reservoarpennans stålspets skrapa mot pappret allt eftersom du skriver bokstäver som blir till ord och sedan bildar meningar och stycken borde vara allt jag behöver säga men, jag ska ge er mer. För den som inte vet det så är jag en väldigt digital kille. Jag har i årtionden försökt att skippa papper och penna helt och bara skriva digitalt, men på senare år har jag "återupptäckt" tjusningen i just det... papper och penna. Mycket av denna upptäckt beror på mitt psykiska tillstånd.

IMG_20200208_145257

Jag har för något/några år sedan blivit diagnostiserad med depression och ångest. En av mina behandlingar var att jag skulle börja skriva dagbok, vilket jag gjorde... digitalt. Visst, det gick väl bra. Det vara bara det bär med att sätta sig ner och skriva, det blev lite si och så med den saken. När jag väl skrev så skrev jag av mig, till en viss gräns. I november 2019 så antog jag en utmaning, Skriv dagbok varje dag i 30 dagar... PÅ PAPPER! För att göra en lång historia kort, Jag började skriva dagbok på papper den 1 november 2019 och jag har inte slutat. I december visste jag att jag ville fortsätta skriva och då vill jag ha en lite "finare" dagbok att skriva i, och det var då jag upptäckte TN. Alltså, mitt huvudsyfte med min TN är att skriva dagbok eller ska jag kanske säga journal, låter lite mer manligt. Utöver min "journal" har jag tre insatser till i min TN.

Eftersom jag uppskattade pappersformatet så mycket så passade jag på att även börja planera i en papperskalender också. Mesta dels har jag min papperskalender för skolgrejer, men allt annat har hängt med av bara farten.

Min "Hjärndump" är en insats som innehåller "allt" här skriver jag, klistra in saker jag vill ha ur min hjärna som inte passa i min journal eller saker jag vill spara. Förutom att skriva ner tankar, funneringar så har jag här även klistrat in lite bilder och skrivit en del citat jag vill spara. Bland annat så uppstod det här inlägget i min hjärndump, jag dumpade det alltså där.

Min fjärde insats är/var/är en katastrof kan jag väl börja med. Meningen var att jag skulle använda den som en "30-dagar logg" efter mitt lyckade "journalförande" i 30 dagar tänkte jag att jag skulle ge mig på fler 30-dagar utmaningar. Min första för i år och min andra totalt var att jag skulle leva 30 dagar utan tillsatt socker, det gick sådär. Då tänkte jag att jag skulle använda den som matdagbok, gick inte alls. Så nu är jag tillbaka till att föra en "sockerlogg" i den och det är nog så det kommer att förbli. Nu ska jag bara komma på hur jag ska leva utan socker i, tja i alla fall 30 dagar.

Tillbehören

Inte nog med att du kan ha olika insatser i din TN, det finns även en uppsjö av tillbehör till TN. De vanligaste tillbehören är de som jag har i mina TN, och de är ett plastfack. Detta plastfack är ett dubbelvikt fack. På en sidan har du ett stort fack med en dragkedja och på andra sidan har du plats för tre "kreditkort" och ett större "sedelfack". Många som har detta tillbehöret använder det som just en plånbok för att du får plats med sedlar, mynt och kort i det. Mitt andra tillbehör ör ochså det, som nästa alla tillbehören, dubbelvikt. Detta tillbehör är gjort av en typ av kartongpapper och har två stora snedställda fack och "i" dessa facken finns det även plats för "kreditkort" ett på var sida.

I mitt "plånbokstillbehör" har jag bara mitt lånekort och i mina "kartongfack" har jag några gem fastsatta i "kortfacken", en linjal och ett par linjeguider jag skrivit ut. Jag har även en pennögla fastsatt på min TN och i den har jag min mattsvarta Cross ATX reservoarpenna med mitt namn ingraverat i guld, s-å- j-ä-v-l-a-s-n-y-g-g!!
Jag har också en del andra tillbehör som mallar, klistermärken och pennor som jag har testat, men jag har insett att jag är en ganska simpel kille, jag föredrar det enklaste, papper och penna så jag har lagt undan allt det andra.
För den som har varit uppmärksam så har jag nämnt att jag har flera TN, jag har två men jag har bara förklara min uppsättning på en, och det är sant. Det är nämligen min "Regular" som är min TN som jag använder och skriver i dagligen. Min "passport" följer däremot med mig överallt varje dag, den ingår i min EDC, och vet du inte vad EDC är har jag skrivit om det här. I alla fall.. min "passport"... den har samma uppsättning tillbehör som min "Regular" men i min "passport" är de för tillfället tomma, så när som på ett gem eller två. Även här har jag en pennögla, inte lika "fanzy" som på min "Regular" och i den har jag en inte lika fin penna. Pennan som jag alltid har i min "passport" är en "Pocket" i "chrome" från svenska Ballograf. Och de tre blanka anteckningsböckerna agerar "hjärndump och minne". Så istället för att dra fram telefonen för att anteckna något blir det min TNP. Jag förvarar min TNP i sidofickan på mina arbetsbyxor eller i högerbakficka på mina vanliga byxor. Så jag har den alltid med mig.

IMG_20200208_145128.dng

Ger mig en anledning

Min TN har väckt mitt intresse för skrivkonsten, och då menar jag den som gör för hand med penna på ett papper, av god kvalitet. Jag har alltså tack vare min TN kommit till ett läge där jag uppskattar och njuter av att skriva igen, och då för hand naturligtvis. Det känns lite som i skolan, du vet, när man precis hade knäckt koden. Koden till att göra bokstäver till ord som man gjorde till meningar, stycken och till slut berättelser, man kunde uttrycka sig i skrift. Ungefär så känns det när jag skriver i min TN, jag längtar. Klockan 20:00(-isch) varje dag sätter jag mig ner vid köksbordet. Jag plockar fram min TN, kokar te eller häller upp annan passande dryck och så sätter jag mig ner och skriver i min "journal". Det här är höjdpunkten på min dag varje dag oavsett hur dagen i sig har varit. Det är här jag får uttryck.

Varför?

Nu kanske du som sitter där och läser undrar varför jag skriver om en ett "anteckningsfenomen" som "ingen" har hört om. Jo, för att jag är lite besviken. Jag är lite besviken på att vi i Sverige har ögonbindeln på om det inte är digitalt. Vi har gått så långt och så fort nu att vi blir lite fartblinda och missar andra fantastiska analoga saker. Bara för att det handlar om papper så behöver det inte samtidigt betyda att det är dåligt för miljön, faktiskt kan det vara det motsatta. Genom att vi återgår till beprövad teknik så kan vi behålla våra tekikprylar länge. Vi behöver inte byta till det senaste varje gång det kommer nytt. Hur många hårddiskar har du fyllt innan du köpte ny? Hur många telefoner har du behövt byta för att minnet är fullt?

Jag har ersatt två insatser för att jag skrivit ut dem. De är fulla. De är arkiverade och jag jobbar på min nästa.

Gillar du att skriva? Skaffa dig en Traveler's Notebook.
Använder du en papperskalender? Skaffa dig en Traveler's Notebook.
Vill du bara vara cool? Skaffa dig en Traveler's Notebook.

Och sist men definitivt inte minst.
PATINA!
Ju mer du släpar på din TN, ju "skitigare" och slitnare den är desto snyggare är den. En TN som "hängt med", som har sin egen historia i lädret, sina "krigsskador" är riktigt, riktigt snygg.

Daniel Artfors

Daniel Artfors

Lastbilschaufför och tekniknörd
Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell Licens..