30 dagar senare

Jag har tagit på mig en challenge. Jag har skrivit dagbok i 30 dagar i rad. Hela november, varje dag, har jag skrivit  något i min "dagbok". Vad jag gjort, vad som hänt eller vad jag känt.

Varför?

Anledningen till att jag har gjort det är för att må bättre. Att skriva av sig och bli av med dålig energi och för att återkomma till senare för att reflektera över hur jag kände eller tänkte vid det tillfället.

Den stora skillnaden i hur dessa 30 dagar har varit mer speciella än tidigare är att jag har gått tillbaka till gammal beprövad teknik. Jag har använt mig av papper och penna.

Papper och penna är väl verkligen att generalisera. Jag har faktiskt gått igenom fyra olika anteckningsböcker. Fast det är en sanning med modifikation. Jag har bytt anteckningsbok fyra gånger.

Mina anteckningsböcker och pennor

Jag började med en Moleskine Notebook i fickformat jag hade liggande här hemma. Jag köpte den för många år sedan när jag var en hängiven Evernote användare. Anteckningsboken är en ett samarbete mellan Evernote och Moleskine. Tankten var att man skulle kunna "skanna" in sina anteckningar i Evernote på rätt plats med ett antal klisterlappar som följde med. Pennan jag använde då var min Ballograf Elox i Chrome, riktigt snygg penna om man gillar kromat.

Jag kände att fickformatsanteckningsboken var något för liten för mitt användningsområde så jag begav mig till Akademibokhandeln och köpte mig en anteckningsbok i A5 format. Det var deras egna märke Kollektionen Stora A. En riktigt trevlig anteckningsbok att skriva i. Med den använde jag, i huvudsak, en reservoarpenna från Parker som jag köpte för 15-20 år sedan. Kanske inte den bästa av pennor, men den funkade.

Efter att ha "fört bok"  halva november kände jag att det här var något jag gillar och uppskattar så jag började fundera på om jag skulle gå över till något mer hållbart, exklusivt, snyggt eller trevligare att skriva i och med.

För många år sedan hade jag en reservoarpenna från Cross, som jag uppskattade väldigt mycket. Tyvärr så försvann den till de sälla jaktmarkerna. Så jag gick ut på det stora stygga vida webben och sökte upp och hittade en penna från Cross som var riktigt snygg. En helsvart Cross ATX reservoarpenna, den var jag tvungen att ha.

När jag var där ute i cyberrymden och letade penna kom jag också i kontakt med vad som skulle bli min nästa "dagbok". Det var något som kallas för en Traveler's Notebook. Det är, enkelt förklarat, en läderpärm med gummiband inuti som man fäster olika anteckningsböcker -och andra tillbehör i. Söker man på Travelers Notebook på till exempel Youtube får man upp en massa klipp om, mest tjejer, som använder sina TN's som planeringsböcker eller Bullet Journals. Jag slog till på en TN från Wanderings som jag köpte via Amazon  i Tyskland. Tanken var att jag inte skulle börja skriva i min TN för en december började, men när jag kände på kvaliteten i i både pärm och papper kunde jag inte låta bli. Jag satte igång med en gång, så där mitt i november. Och vilken kombination. Min Travele's Notebook och min Cross reservoarpenna. Jag längtar efter att få skriva hela dagarna. Ibland sätter jag mig vi ett bord med pennan i handen och bara stirrar ner på det tomma papperet för jag har egentligen ingen att skriva.

Hur mår jag nu

Så här efter att de 30 dagarna har passerat kan jag bara konstaterar, jag kommer att fortsätta att skriva något varje dag. Om det bara så är en mening så är det något och det räcker. Det var så jag började de här 30 dagarna, en mening. Nu blir det oftast 1-3 sidor, och jag låter penna och hjärna härja fritt. Det finns inga som helst regler för vad jag ska skriva, hur jag ska skriva eller i vilken ordning jag ska skriva. Jag sätter mig ner och sen får pennan glöda.

Jag kan nog påstå att jag har nog inte mått så här bra och gjort och hållit mig till att göra saker som jag har gjort just de här 30 dagarna. Visst, det har varit en startsträcka men när jag väl var igång så var det som en lavin, det går inte att stoppa. Bara se på det här inlägget. Jag är redan uppe i ca 730 ord, "och jag som bara skulle skriva lite".

Daniel Artfors

Daniel Artfors

Lastbilschaufför och tekniknörd
Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell Licens..