EDC eller vad har du fickan J...

EDC eller vad har du fickan J...

Nu är det hög tid att dra igång den här bloggen igen. Jag har verkligen legat på latsidan när det gäller kreativitet och skrivande den här sommaren. Men, nu är det dags att trycka på start knappen och dra igång.

EDC - Vad är det?

Ja, det kan man undra sig. EDC står för EveryDay Carry på utrikiska och betyder något i still med vardagsprylar eller vardagsutrustning. Det vill säga allt det där vi var eviga dag stoppar i våra fickor och väskor innan vi ens har en tanke på att lämna hemmets trygga famn. Du vet:

  • Nycklar
  • Plånbok
  • Telefon

Det är väl de tre tingen som vi alla har gemensamt, eller ja, nycklar och telefon i alla fall. Vem går utanför dörren utan sin telefon? Man är väl inget djur eller?

Det började med ett multiverktyg

Eller om sanningen ska fram så började med avsaknaden av ett multiverktyg. En del av min vardagsutrustning är en kniv. En vanlig liten fällkniv som jag har i min ficka eller i min väska. Inget speciellt med det. Jag har tidigare även haft ett multiverktyg. Denna kniv och mitt före detta multiverktyg fick jag av min far när jag fyllde år, jag tror att jag fyllde 25 eller 30, jag kommer inte ihåg riktigt. Saker och ting flyter samman när man börjar bli gammal. I alla fall. Det jag hade var en Gerber Suspension multiverktyg och en Gerber Ripstop 1. Dessa har servat mig väl och multiverktyget ända tills jag knäckte ena tång halvan. Jag hade möjlighet att skicka in verktyget till Gerber för att få det utbytt, men jag var mitt i en flytt vid det tillfället så det rann ut i sanden och verktyget försvann i flytten. Kniven har jag kvar och den servar mig fortfarande.

Nu tyckte jag i alla fall att det var dag att införskaffa mig ett nytt multiverktyg så jag har saknat att ha ett vid min sida. Det är fler gånger än jag kan räkna upp på mina tio små, eller tja stora fingrar som jag har haft tillfälle eller möjlighet att bara rycka upp ett multiverktyg och fixa till vad det nu är som ska fixas och sedan gå vidare med min dag. I stället har det blivit mer eller mindre ett projekt av saken och det har tagit tid, lust och ork utav mig. Så jag tog tag i saken och började söka efter ett nytt multiverktyg… och där ramlade jag ner i ett riktigt djupt kaninhål.

En helt ny värld

Det var som en uppenbarelse, jag var inte ensam. Det finns så många där ute som har det här som intresse att jag blev genuint glad av hitta hit. Men som de säger i sagorna, det som har något gott med sig bär också på något dåligt. Och oj, oj, oj vad det kan kosta pengar om man är lagd åt det hållet.

Är man jag så kan man inte bara nöja sig med att få reda på en sak om ett intresse eller en intressant sak, man måste veta ALLT och gärna lite till. så man sätter igång och suger åt sig som den svamp man är. Skulle SÄPO eller Interpol få för sig att gå igenom min dator så hade jag troligen hamnat på deras farligaste-i-staden-lista eller i alla fall en snubbe man ska hålla koll på. För just nu så består mitt sök- och Youtubeflöde av knivar, överlevnad, beredskap och multiverktyg. För det kan sägas direkt. Något som man ofta förknippar med EDC är överlevnad och beredskap.

Många, speciellt i landet på andra sidan som har det här med EDC som intresse har även överlevnad och beredskap som intresse. Med beredskap menas att man i stort sätt alltid är beredd och förberedd på det värsta. Man har en så kallad Bugout bag en väska som står redo i fall ett värsta scenario skulle inträffa. Man har alltid med sig så om det värsta händer så klar man sig ute ett par dagar eller så utan att man oroa sig. Där är inte jag kan jag säga.

Multiverktyg var det. Jo jag hittade ett nytt multiverktyg, eftersom jag väldigt nöjd med mitt förra så blev det ett likadant. 350:- fattigare fortsatte jag att läsa på om knivar, brytverktyg, multiverktyg, plånböcker, pennor, ficklampor, näsdukar och annat som hör denna världen till och jag var fast. Jag var lika fast som Karlsson i sitt klister eller som Emil i sin soppskål och det värsta/ bästa av allt är, jag gillar det.

Knivlagen

För att vara på den säkra sidan så började jag även att läsa på om den svenska knivlagen och till min glädje och förtjusning så står det i den att det är helt ok för gemene man att bära både multiverktyg och fickkniv på sig till vardags **OM **dessa är avsedda för att vara de verktyg som de är. Visserligen så är det i polismans bedömning som står till grund om åtal ska väckas om det skulle komma till ett sådan läge, men det är upp till rätten att bedöma om det är ett brott eller ej.

Med det sagt så skulle jag säga att man även ska bära sina verktyg och knivar med sunt förnuft.

Ska jag ut på krogen en fredagskväll och festa till det så skulle jag naturligtvis inte ha varken kniv eller multiverktyg på mig. Men en helt vanlig dag så har jag det, för det oftast där man inte vet vad som kommer att dyka upp. Vill du veta mer om knivlagen kan du läsa själv. Jag rekommenderar att läsa på polisens sida för den är mer lättläst men lagen.nu är mer ingående.

Dag att utvidga och förbättra

Som sagt, ju mer insatt jag har blivit ju mer vill jag utveckla och för bättra min vardagsutrustning. Jag har till exempel köpt ännu ett multiverktyg. Den här gången blev det Gerbers nyaste Center Drive plus. Jag har faktiskt både uppgraderat och nergraderat min kniv. Först blev det en Artisan Cutlery tomahawk inte den dyra varianten, fast det var den som hamnade i min varukorg först. Men den är kanske i det största och lite skrämmande laget. Man behöver ju inte utmana om bara för att, så det fick bli ett nytt köp, en Gerber Kettlebell.

Jag köpte även en ny penna att ha i fickan. Det blev en Fisher space pen, en till mig och en till sonen. Men sedan slog det mig att vi har ju faktiskt svenska penntillverkare, eller ja, vi har 1 Ballograf. Och de tillverkar en fickvänlig penna som heter Pocket och passande nog så tappade sonen sin space pen så han fick min och jag köpte en ny Ballograf Pocket.

Efter att ha kollat in en miljon videos på Best Damn EDC så kom jag fram till att det kanske inte är så dumt att även bära med sig en ficklampa. Så jag hittade en Olight S1 mini med uppladdningsbart batteri till ett bra pris så det fick bli en sådan.

Näsduken är på gång tillbaka. Det jag även upptäckte när jag kollade in alla dessa videos var att många bar en näsduk. Inte de här vanliga “gubbnäsdukarna” i tunn bomull utan mer rejäla grejer. dubbelsidiga och snygga näsdukar med coola motiv. Så jag började söka efter en med ett motiv som jag vill ha. Som det stora fan av Douglas Adams och Liftaren guide till galaxen ville jag ha ett motiv som kom därifrån och som kunde associeras till handduken, men kunde inte hitta några så jag tog saken i egna händer och tillverkade några själv.

IMG_20190717_142115

Förfina

Nu när jag har alla de grejer jag tycker man bör och vill ha så har tankarna börjat att luta åt att tema sätta min vardagsutrustning. Det finns dem där ute som har riktigt snygga EDC:er som man kan dregla ordentligt över.

Slutligen

Jag har hört, eftersom jag inte har något konto, att det finns en hel del snygga bilder på EDC på Instagram. Själv häger jag på /r/Knifclub och /r/EDC på Reddit och jag har startat EDC Sverige på Pixelfed.se så har du en EDC du vill dela med dig av så lägger jag gärna upp en bild på Pixelfed för andra att beskåda. Det är bara att kontakta mig

IMG_20190812_144634

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell Licens..