Jag älskar lukten av nyinstallerad dator

Jag älskar lukten av nyinstallerad dator

Det är få gånger som man är så nöjd med sin dator som när allt är nytt och fräscht. Det samma gäller när man har köpt nytt. Men så bra har jag det inte nu.

Jag har vid flera tillfällen sagt i podden att jag ska ha en dedikerad produktionsmaskin. Jag satte upp min gamla HP Compaq, som jag inte kommer ihåg modellen på, med Fedora 28, men var inte riktigt nöjd.

Fedora

Jag har inte testat varken Fedora eller annat RedHat-system på flera år. Sist var någon gång innan Mandrake Linux gick i graven. Jag blev glatt överraskad hur kompetent Fedora ändå är. En av anledningarna till att jag bytte system vara att RPM saknade det som jag vill kalla för beroendeinstallationer. Alltså att systemet själv sa till och installerar det paket som var nödvändigt för att allt skulle funka. Det hade Deb och Ubuntu som jag bytte till då.

En av Fedoras styrkor är att det verkligen tar det här med fri programvara på riktigt allvar. Det har ett absolut minimum av proprietära drivrutiner i sin kärna och inga i sina programförråd som standard. När det kommer till implementationen GNOME som skrivbordssystem är de nog de enda som inte har några egna tweaks. De använder sig av till och med av Gnome's eget programinstallationsprogram. Med andra ord ett av de renaste GNOME-systemen jag använt.
Och det är därför jag valde att köra Manjaro som produktionssystem.

Manjaro

Jag vet, det är helt obegripligt. Jag prata bara gott om ett system och väljer sedan ett helt annat. Det har faktiskt en helt naturlig förklaring.

Eftersom jag har valt att köra Antergos som system på min "vanliga" dator så kände jag att jag ville ha ett liknade system även som produktionssystem. Anledningen till att jag valde Manjaro I stället för Antergos är för att det är inte ligger riktigt lika mycket i framkant som Antergos gör. Medans Antergos använder sig av Arch Linux programförråd så har Manjaro egna programförråd, baserade på Arch. Låter det komplicerat? Det är det inte. Det innebär bara att när ett nytt eller uppdaterat paket lägg in his Arch/Antergos så tar det ett tag innan det hamnar hos Manjaro. De vill nämligen själva testa och se att det funkar.

När jag ända var på det

Det är väl lika bara att passa på att få det snyggt och fräscht på sin dagliga drivare när man ändå håller på. Så medans jag höll på med min nya produktions rigg slängde jag i ett nytt fräscht Antergos på min arbetatshäst också.

jag älskar doften av nyinstallerad dator

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell Licens..