Med teknikens hjälp

Med teknikens hjälp

Jag ska väl säga det redan från början. Jag har sedan flera år tillbaka varit en användare av Withings produkter.

Enligt appen Healt Mate så stod jag på en Withings våg för första gången den 1 augusti 2011, det är med andra ord väldigt snart 10 år sedan. Healt mate är Withingsappen som all data samlas i, både i telefonen och på nätet.

Screenshot_20210327-181505

För cirka 5 månader sedan påbörjade jag en resa som jag faktiskt är mitt uppe i, men det är först nu som jag vågar dela med av den. Det här är min resa så här långt.

Dags att uppdatera

När jag ändå grabbade tag i mitt liv och i min hälsa kände jag att det var på tiden att uppdatera de tekniska hjälpmedel som stod mig bi.
För det första. Min våg. Som jag redan nämnt var av märket Withings. Min våg var den första typ av uppkopplad våg som släppts på marknaden. Vågen hade det sexiga namnet "Withings Wi-Fi Body Scale (WBS01)". Förutom vikt gav den även reslutat i kroppsfett och BMI, Inget direkt avancerat idag, men då. Vågen hade börjat strula redan för ett bra tag sedan. Det var inte alltid som man fick alla värden som vågen skulle ge, speciellt kroppsfett, men även ibland även vikt och BMI. Den är nu pensionerad och jag köpte i slutet av förra året en "Withings Body+" som släpptes första gången 2017, det är den senaste i våg som Withings släppt.

Withings Body+

Den här vågen mäter lite mer än "Wi-Fi Body Scale (WBS01)" gjorde. Förutom det självklara, vikt, mäter även Withings Body+, Kroppsfett, muskelmassa, vattenmängd, bentäthet och BMI. Förutom det kan du direkt i displayen se viktskillnad sedan förra gången du stod på vågen, dagens väder och hur många steg du tog dagen innan. Och eftersom vågen är ny så har jag inga problem med att alla resultat inte kommer med.

body-plus-black-eu

Withings Scanwatch

Basen, och kronan i mitt Withings arsenal är klockan jag har på armen, tjugofyra timmar om dygnet, Withings Scanwatch. Withings Scanwatch är den senaste klockan som Withings släppt. Anledningen till att jag valde just en Withings Scanwatch är flera. För det första, jag ville ha en snygg klocka. Efter att ha använt ett par olika Wear OS klockor de senaste åren så var två saker de viktigaste för mig. Batteritid och att klockan inte var fitnessorienterad . Jag tittade faktiskt på flera olika märken men eftersom de flesta är antingen fitnessorienterade eller rena smartklockor så fanns det inte så mycket mer att välja på än just Withings klockor som är hybridklockor med mer hälsoorientering, precis det jag sökte.
Withings Scanwatch mäter förutom varje steg man tar även puls, och har du den på dig på natten så mäter den även sömn och syremättnad under natten. En annan stor anledning till att jag skaffat klockan är att jag faktiskt inte blir yngre, jag närmar mig det stora 50 med stormsteg, jag menar, det är bara lite mer än ett och ett halvt år kvar till den dagen. Så ECG är inte så dumt att hålla reda på. Att hålla koll på i fall man har andningsuppehåll under natten är något klockan kan kolla och naturligtvis så har man möjlighet att använda klockan vid träning och hålla koll på sina pass. Jag springer så jag vill hålla koll på tid, distans, puls och kilometerfart, vilket klockan klarar galant. Och batteritiden? Upp till 30 dagar. Jag har inte oroat mig för att klockan ska "ta slut" en enda gång sedan jag skaffade den.

scanwatch-42b_lifestyle_rotate45

Puls HR

Eftersom jag har en vanlig klocka med, alltså en helt vanlig analog klocka, som jag använder när jag vill vara lite snyggare, inte för att min Scanwatch inte på något sett är snygg, men ibland vill man bara vara lite bling bling. Så har jag även en Withings Puls HR. Den är inte alls lika snygg som min Scanwatch och den har inte alls alla de funktioner som min Scanwatch har men den gör jobbet med steg och puls och den är lite mer dold eftersom den är helt svart.

pulse-hr-black

Blodtrycksmätare

Jag vet inte riktigt när, men för ett antal år sedan så skaffade jag Withings blodtrycksmätare, även den med ett sexigt namn, "Withings BPM (Wireless Blood Pressure Monitor)". Även den var till åren kommen och det var inte alltid som man fick ut ett resultat ur maskinen vid första försöket, så även den har blivit uppdaterad. Nu har jag en Withings BPM Connet som ger mig resultat varje gång jag använder den. Tyvärr så är det väl det som inte är riktigt bra, mitt blodtryck. Det är något för högt men ju mindre jag blir och ju bättre min hälsa blir så sjunker trycket och det är ju bra.

bpm-connect-hero

Withings Sleep

För ett antal år sedan släppte Withings en "Väckarklocka" Withings Aura, inget jag har köpt, men den var intressant då den, förutom mätte din sömn väckte dig när "tiden var inne" med att tända en lampa som blev starkare och starkare. Den lades ner och de fortsatte med mattan som de kallade Sleep Analyser. Det är en matta som man lägger under sin madrass och då mäter den hur du sover, lättsömn, REM-sömn och djupsömn. Förutom det så håller den även koll på din sömnpuls.

withings-sleep-analyzer-desktop

Förra året (2020) släppte Withings sin uppdaterade version. Förutom att den mäter de ovanstående så håller den även koll på om du har sömnapné, alltså i fall man slutar att andas under natten. Alla gör små uppehåll i sin andning när man sover men blir det för mycket och för länge kan det, förutom att vara farligt då, även väldigt uttröttande. Det innebär att fast du har sovit hela natten vaknar du både trött och inte särskilt utvilad. Många gånger så är det skar man kan göra något åt dessa andningsuppehåll, som att gå ner i vikt eller inte äta för nära läggdags.

Jag tänkte att det är aldrig fel att ha full koll på sina värden så jag skaffade en sådan. Ironiskt nog så när jag skaffade den så hamnade jag i en period som jag har sovit dåligt, av flera olika orsaker bland annat av min viktnergång och min hälsoresa.

Withings Thermo

Den sista produkten jag införskaffat eller uppdaterat är en termometer. En uppkolad sak vid namn Withings Thermo och som du kanske förstår så är även den en Withingsprodukt.

thermo-c

Anledningen till att jag skaffade en termometer var för att efter att jag följd The Quantified Scientist ett tag och hur han testar olika hälso -och fitnessprodukter ville även jag syssla mer med "life-logging". Jag tar min temp tre gånger i veckan, strax innan jag ställer mig på vågen.

Life-logging

Med alla dessa tekniska produkter kan jag hålla koll på min hälsa och i förväg se om något är på väg att gå åt fel håll.

Tre dagar i veckan, måndag, onsdag och fredag så börjar jag dagen med att ta min temp. Där efter ställer jag mig på vågen och senare på kvällen tar jag mitt ECG, kollar min syresättning och tar mitt blodtryck. Varje natt så kollas min puls, vilket det även görs kontinuerligt under dagen, min nattliga syresättning, om jag har andningsuppehåll och i fall jag har snarkat.

Nu har det inte varit något fel på mig , förutom tidigare nämnda sömnproblem. Vad är då anledningen till att mäta alla dessa värden?
Jo. Har man koll på vad man har för normaltemperatur och sin syremättnad i blodet kan redan i förväg se om man håller på att bli sjuk. Om vi ska se på en väldig aktuell sjukdom som Corona, eller Covid-19 som det egentligen heter, så är det första man ser ett större tapp i syremättnad innan man ser eller känner någon annan symptom. Så, eftersom jag har koll på min syremättnad så kan jag till exempel kolla min temperatur, som jag nu vet är 36.2 c är min normaltemperatur, ett par extra gånger under dagen för att se skiftningar och för att se om jag håller på att bli sjuk.

Mest använder jag dessa data till att se att min hälsa förbättras och att min resa håller rätt spår, att min vikt och mitt blodtryck går ner, att jag snarkar mindre och att mina kroppsvärden byter plats, muskelmassan ökar och fettmängden minskar. Det ger mig en känsla av välbehag och en motivation till att fortsätta.

Jag ska avsluta med att säga att det här är på något sett sponsrat av Withings. De har överhvudtaget inte fått någon information om att detta inlägg äns har skapats och åsikterna är helt och hållet mina egan. Alla bilder har, utan tillstånd från Withings, plockat från deras hemsida.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell Licens..