Nästan som utomlands

Nästan som utomlands

Jag var varken sugen på att städa eller att åka och storhandla idag så jag gjorde mitt bästa för att dra ut på tiden. Mitt förslag, vi åker och handlar någon annanstans. Vi hamnade i Nordby Shoppingcenter strax norr själva Strömstad.

Inte så långt.

När man bor som vi gör, nästa mittemellan Norge och Danmark, så är det inte så konstigt att man ibland hamnar på platser man som svensk normalt inte brukar vara på. För oss är det en enkel resa på ca 25 mil till självaste Oslo och strax under 15 mil till Fredrikshavn, eller Fredrikshamn som resten av Sverige kallar det. Eller ca 27 mil till Helsingör. Med Norrländska mått mätt är det typ nästgårds. Men idag blev det bara 13,5 mil enkel resa och vi hamnade då i Nordby Shoppingcenter.

Samma, samma fast olika

Tanken vara att vi skulle handla mycket och billigt. Ja, som Norrmännen gör alltså. De åker ju till Strömstad, Charlottenberg och Töcksfors (Det är de plasterna jag kommer på) för att handla billigt, och när man ser deras kundvagnar så förstår man att de får mycket för pengarna.

Norrmännen som handlar i dessa trakter småhandlar inte, de handlar i parti. Dricka handlas i antal flak. Kött, ost och godis handlas kilovis. Här finns inga korgar, här är det stora kundvagnar som gäller.  Då måste det ju vara billigt... eller? Nja, vi svenskar har inte riktigt samma åsikt om vad som är billigt. Det kan vara så att det är billigt, på norska. Men de flesta varorna var faktiskt dubbelt så dyra som hemma i Stenungsund. Så någon storhandling blev det inte, inte där i alla fall. Det blev hemma i den gamla vanliga butiken.

Dyr och konstig mat

När vi ändå var iväg passade vi på att äta ute. Vi hade lite svårt att bestämma var och vad vi ville äta så det hela slutade med en asiatisk buffé på något som heter Nordby Wok. För det första. Det blev dyrt. Jag betalade över 300:- för två lunchbufféer och maten var inte bra. Den var fesljummen, smakade konstigt och det hela kändes som en Bamba. Och för dig som inte vet vad en Bamba är så är det skolmatsbespisning på Göteborgska. Buffé där den 27:- dyra drickan kostade 10:- för påfyllning och det fanns kanske 3-4 rätter att välja mellan. Nä du, det blir inte wok på Nordby någon mer gång.  Men precis som utomlands känner man att man har blivit lurad.

Förutom att det har skrivit -och att det pratas norska överallt, även i bland personalen i butikerna så är det upplägget i vissa av butikerna som känns utomlands. Jag lägger upp några bilder jag tog förra gången vi var där, ja vi har varit där förr och blivit lurade.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell Licens..